RIJSWIJK - De kweekvijver voor vrouwen met een toppositie dreigt op te drogen. Het aantal vrouwen in het hoger management is vorig jaar blijven steken op 20 procent. Dat meldt donderdag de Volkskrant. De krant doet jaarlijks onderzoek onder 35 toonaangevende Nederlandse bedrijven.

Bij de helft van de ondernemingen is sprake van een lichte groei van het aantal vrouwen in het hoger management. Maar die groei wordt grotendeels tenietgedaan door de teruggang van vrouwen met een hoge positie bij andere bedrijven.

Op het allerhoogste niveau is wel enige vooruitgang geboekt, maar volgens de krant loopt de opmars van vrouwen net onder de raden van bestuur en hoofddirecties vast. De subtop bestaat nu voor 20 procent uit vrouwen.

Bedrijven zijn wettelijk verplicht hun best te doen om in 2016 minimaal 30 procent vrouwen in de raad van bestuur of in de raad van commissarissen te hebben. Dat kan volgens de krant weleens lastig worden omdat de subtop nu nogal mager is bezet. Uitgever Reed Elsevier komt procentueel het best uit het onderzoek: bijna de helft van het management bestaat uit vrouwen.