MÜNCHEN - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in juli voor de derde maand op rij gedaald. Dat maakte het toonaangevende onderzoeksinstituut Ifo woensdag bekend.

De vertrouwensgraadmeter noteerde een stand van 103,3, tegen een herziene 105,2 een maand eerder. Economen waren gemiddeld uitgegaan van een daling tot 104,07.

Ook de vooruitzichten van de ondernemers voor de komende maanden zijn verslechterd. Het Ifo-onderzoek is gebaseerd op metingen onder circa 7000 ondernemers.

Eurocrisis

Volgens de onderzoekers van het Ifo-instituut wordt de Duitse economie in toenemende mate geraakt door de eurocrisis. Vooral in de industrie is de stemming verslechterd. Ifo-econoom Klaus Wohlrabe zei dat de onzekerheid is toegenomen en de komende maanden almaar verder zal groeien.

Volgens Wohlrabe doet de Duitse economie het nog goed in vergelijking met andere Europese landen, maar kan het wel slechter worden. De econoom gaf verder aan dat hij niet verwacht dat de Duitse AAA-rating in gevaar komt, maar dat de waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's vooral betekent dat Duitsland niet te veel van zichzelf moet vragen.