DEN HAAG - De stemming onder ondernemers in de industrie is in juli iets verslechterd. Het cijfer dat het producentenvertrouwen aangeeft, kwam uit op -5,2, tegen -4,8 in juni. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, de verwachte productie in de komende 3 maanden en het oordeel over de voorraden gereed product.

De ondernemers waren in juli negatiever over hun voorraden gereed product dan de voorgaande maand. Daartegenover stond dat hun verwachtingen over de productie in de komende 3 maanden iets minder somber waren dan een maand eerder.

Het oordeel van de ondernemers over de omvang van de orderportefeuille veranderde nauwelijks.

De ondernemers waren ook pessimistischer over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de personeelssterkte in de komende 3 maanden zal afnemen is ''beduidend groter'' dan het aantal dat een toename voorziet, aldus het CBS.

Beweeg de cursor over de lijn om de rentepercentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen