AMSTERDAM – Vrouwen die nooit zin hebben in seks staat wat te wachten. Ook hun partners trouwens. Een medicijn van Nederlandse makelij is een stap dichter bij gekomen.

Althans, dat beweert het in Almere gevestigde medicijnenbedrijf Emotional Brain. Het bedrijf bericht dinsdag dat het een Amerikaans octrooi heeft gekregen voor een van hun twee medicijnen tegen de aandoening Female Sexual Dysfunction.

Volgens Emotional Brain is Female Sexual Dysfunction een wijdverspreide aandoening, waarvoor nog geen goedgekeurde medicijnen bestaan. Gevolg is dat vrouwen hun heil zoeken bij kwakzalvers die zogenaamde “off-label prescripties” meegeven.

De Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA zou al geruime tijd op zoek zijn naar een goed werkend en veilig middel. “Hier ligt dus een enorme mogelijkheid voor introductie van de middelen die Emotional Brain in ontwikkeling heeft”, aldus het Almeerse bedrijf.

Stapje

De toekenning van het octrooi is maar een klein stapje op de weg naar de introductie van de medicijnen. Maar, zo meent Emotional Brain: “Zowel het belang als het effect van toekenning van patenten in een land als de Verenigde Staten is enorm te noemen.” Een Europese octrooiaanvraag loopt momenteel voor beide medicijnen, net als een aanvraag in Amerika voor het tweede medicijn.

De twee medicijnen - die beide een andere oorzaak voor dezelfde aandoening bestrijden - bevinden zich nog in testfase 2, waarbij de pil geslikt wordt door Nederlandse en Amerikaanse vrouwen. Hierna volgt nog de derde testfase, een grootschaliger proef. Emotional Brain noemt de resultaten tot nu toe positief.

De stemming zit er dan ook goed in bij de ongeveer 35 werknemers van Emotional Brain in Almere: “Mede door deze toekenning lijkt weinig Emotional Brain nog in weg te staan om, na afronding van testfase 3, af te stevenen op een succesvolle marktintroductie van haar middelen en een farmaceutische deal van wereldformaat.”

Maar het bedrijf kan een introductie op de Amerikaanse en Europese markt niet in zijn eentje voor elkaar krijgen. Daarvoor zullen kapitaalkrachtige partners nodig zijn. "Dat is toch ook wel een reden dat we nu naar buiten treden, met deze mijlpaal", aldus een woordvoerder.