UTRECHT - Het mooie zomerse weer van de afgelopen dagen komt voor de ijssalons in ons land dit seizoen te laat. Ook voor strandpaviljoens wordt het een spannende zomer.

''Het slechte weer is extreem slecht geweest voor de ijsverkoop, het mooie weer van de afgelopen dagen kan dat niet meer goedmaken'', aldus donderdag bestuurslid Carlina Lorenzo van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en eigenares van IJssalon Roberto Gelato in Utrecht.

Het warme weer van de afgelopen dagen zorgde volgens haar wel voor een sprong in de ijsverkopen. Maar omdat veel Nederlanders met vakantie naar het buitenland zijn, kunnen de ijsverkopers daar niet van profiteren.

Strandpaviljoens

Volgens voorzitter Paul Zonneveld van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand (NVSN) ''kan het nog goed komen deze zomer'', maar moeten heel wat mooie dagen volgen om het slechte weer van de afgelopen dagen goed te maken.

Zonneveld vreest dat al heel wat mensen de zon in het buitenland zijn gaan opzoeken. ''Het komt in ieder geval langzaam op gang. Het is nog niet werelddruk op het strand en de wegen ernaartoe.''

Bij Koninklijk Horeca Nederland hanteren ze de stelregel dat strandtenten rond de 30 mooie dagen nodig hebben om een goede zomer te draaien. ''Als we de 2 mooie weken in het voorjaar erbij optellen, zitten we nu ongeveer op de helft'', aldus de KHN-woordvoerder.