DUBLIN - Sean FitzPatrick, de voormalige topman van de genationaliseerde Ierse Bank Anglo Irish Bank, is dinsdag in de boeien geslagen door de politie op de luchthaven van Dublin. Hij kwam naar verluidt terug van vakantie.

FitzPatrick moet waarschijnlijk in de loop van dinsdag voor de rechter verschijnen.

Zijn arrestatie heeft te maken met een grootscheeps fraudeonderzoek. Dat heeft een bron dicht bij het onderzoek gezegd. FitzPatrick is eerder in het kader van hetzelfde onderzoek opgepakt, maar nooit eerder aangeklaagd.

Twee andere voormalige leidinggevenden van de bank werden maandag aangeklaagd voor hun rol in de jaren voor de ondergang van de bank tijdens de financiële crisis van 2008.

Ierse huizenmarkt

Anglo Irish Bank moest in 2008 door de Ierse overheid worden gered, nadat de ineenstorting van de Ierse huizenmarkt de financiële sector op de rand van de afgrond had gezet. De bank verstrekte in de jaren voor de crisis op grote schaal kredieten aan de vastgoedsector en stond daarmee aan de basis van de zeepbel die op die markt werd gecreëerd.

De bank heet inmiddels Irish Bank Resolution Corporation. De bank maakt nog steeds verlies, maar fors minder dan in 2010.