"De westerse mens plant zich een slag in de rondte en leeft voor de toekomst". Zo schrijft Joke J. Hermsen in haar boek Stil de tijd. Ondernemende mensen hebben veel plannen of het zijn vooral doeners in de waan van de dag.

Door Hennie Tibben

Als tijd schaars is, je opgroeide met uurtje-factuurtje en ook nog eens een flinke dosis Calvinisme in je hebt, dan zul je de neiging hebben om maximaal rendement te willen halen. Door hard te werken in de tijd die je hebt.

Gill Edwards schrijft over harde tijd en zachte tijd. Harde tijd is hard je best doen om te ontspannen, ontsnappen, druk doen, gedreven door plicht en taken, nadruk op status en bevestiging van anderen.

Zachte tijd is bij het moment leven, werkelijke ontspanning, waardering, van kleine dingen genieten. Je hoort de aansporingen van je ziel en ziet welke richting je uit wilt.

Harde tijd

Veel ondernemers blijven hangen in harde tijd. Om maximaal te renderen, kansen te pakken en het opkomende groen bijna uit de grond kijken.

Tijd, geld of leuke dingen doen kun je opsparen voor later. Voor een weekend, uitje, vakantie of misschien zelfs een pensioen. Maar wat een armoe als je onderweg geen zachte tijd hebt.

Topsporters doen het, mensen die creatieve processen begeleiden en leermeesters weten het: met rust en ontspanning bereik je veel. Het werk gaat dan stilletjes en onbewust door. Je krijgt de beste ingevingen en hebt minder last van navelstaarderij of rondjesdenken.

Als mens en ondernemer floreer je dus door intervallen, door harde en zachte tijd met elkaar af te wisselen. Die interval krijgen mensen niet cadeau en zeker de ondernemende mensen niet. Hoe kom je in zachte tijd?

Plannen

Zachte tijd kun je plannen (dat is hard;-). Zet in dagdelen of weken stevige kruizen in je agenda. Creëer oases en geef jezelf roostervrij. Fantaseer ook in grote lijnen – noem bijv. een thema – wat je wilt doen in zachte tijd (anders ga je weer iets concreets doen in harde tijd).

Beslis voordat je in je zachte tijd komt wat je zeker nog wel en dus ook wat je (voorlopig) niet meer gaat doen. Geef je hoofd, handen en hart een teken dat je klaar bent. Sluit af, evalueer, schrijf je hoofd leeg, ruim op en vertrek resoluut naar zachte tijd.

Kijk 3 maanden vooruit en plan direct nadat je terugkeert van vakantie een volgende pauze: plaats weer nieuwe kruizen in je agenda.

Spaar zachte tijd niet op voor je vakantie of nog later. Plan zachte tijd, hard werken kan altijd nog!

van Tibbenwerkt.nl is business coach voor zelfstandig ondernemende professionals die tegen de grenzen van hun tijd, energie en geld aanlopen. Volg Hennie ook op Twitter.