ATHENE - Waarnemers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Unie (EU) beginnen dinsdag hun nieuwe onderzoeksmissie in Griekenland.

Zij moeten daarbij bepalen of de nieuwe Griekse regering voldoende vaart maakt met het hervormen van de economie, zodat het land aanspraak kan blijven maken op de toegezegde noodkredieten.

Het Duitse weekblad Der Spiegel stelde zondag dat het geduld van het IMF met de Griekse regering op is. Het fonds zou het land geen nieuwe leningen willen verstrekken, omdat de eerdere beloftes over de aanpak van de Griekse economie niet zijn nagekomen. Zonder nieuwe leningen kan Griekenland op korte termijn niet aan zijn verplichtingen voldoen en dreigt een aftocht van de Grieken uit de eurozone.

Het IMF liet maandag echter weten Griekenland nog altijd te steunen in de strijd tegen zijn economische problemen. De Europese Commissie zei maandag dat een besluit over voortzetting van financiële hulp aan de Grieken niet voor september is te verwachten.