AMSTERDAM - Na de Grieken en de Spanjaarden hebben Nederlandse ondernemers wereldwijd het minst vertrouwen in de economie. 

Nederland scoort -46% op de optimisme/pessimismebalans van onderzoeksbureau Grant Thornton.

Vorig jaar rond deze tijd waren Nederlandse ondernemers ook al pessimistisch, maar met -36% was het minder erg gesteld dan nu het geval is. Het gemiddelde vertrouwen in de EU-landen staat op -17%.

Dat blijkt uit het Internationaal Business Report (IBR) dat Grant Thornton woensdag publiceerde. Hierin worden ondernemers uit 40 landen bevraagd. "Dit is op zijn zachtst gezegd opvallend", zo beoordeelt het adviesbureau de positie van Nederland op de lijst.

Een zorgelijk beeld, vindt Frank Ponsioen, bestuursvoorzitter van Grant Thornton. Toch wil hij de moed er in houden. “Het aantal middel- en langetermijninvesteringen neemt toe en voor een exportgeoriënteerd land als Nederland creëert dat op termijn weer mogelijkheden”, laat hij weten.

Peru voert de lijst aan. Het Zuid-Amerikaanse land scoort +96%. Op een gedeelde tweede plaats staan Chili en de Filippijnen met beide +90%.