AMSTERDAM - In de glastuinbouw in het Westland stuit de inspectie steeds minder vaak op illegale werknemers.

Vorig jaar werden bij veertien procent van de gecontroleerde bedrijven in de regio Rotterdam en Den Haag illegale werknemers aangetroffen. In 2006 was dat nog 36 procent, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag.

De controles zijn al gericht op verdachte bedrijven, dus de percentages geven geen beeld van de hele sector. In 2010 en 2011 werden ruim 5700 werknemers bij 650 bedrijven in het Westland gecontroleerd. Vorig jaar kregen 38 tuinders en zeventien uitzendbureaus een boete opgelegd omdat ze illegale werknemers in dienst hadden.

Bulgaren

Van de ontdekte illegale werknemers is 81 procent Bulgaar. Een jaar eerder was hun aandeel nog 43 procent. De Belastingdienst heeft voor ruim zes ton aan belastingen nagevorderd. Het UWV schreef over 2010 en 2011 ruim twee ton aan boetes en terugvorderingen uit. Er bleek namelijk uitkeringsfraude te zijn gepleegd.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) stelt dat frauderende tuinders en uitzendbureaus een slag is toegebracht. Toch is de veertien procent volgens hem nog te hoog. "Qua illegale arbeid zit de Zuid-Hollandse glastuinbouw nog iets boven het landelijk gemiddelde."