Het was een heerlijke dag, eigenlijk beter dan voorspeld (wanneer niet?). Dus toog ik op de fiets naar een innoverende middag - zo beloofde de advertentie - over social media om mijn digitale kennis te toetsen, zodat ik mijn klanten maatwerk kan blijven leveren.

Door Gina Goedkoop

Ik had me voorgenomen vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan. Maar ik bleek vaak een excuus te hebben om niet met de fiets te gaan: te veel wind, tragisch voor mijn zorgvuldig geföhnde coupe, láát en regen hoef ik al niet eens uit te leggen.

Dus, de excuses voorbij, op de fiets naar een een middagje digitaal socializen. Uiteraard na een laatste check op mijn weer-app.

Workshop

De workshop was georganiseerd door een innovatiecentrum en was voornamelijk ‘zenden’. Hoezo WORKshop? De zaal was tot de nok toe gevuld met divers pluimage. Van kapsters, secretaresses, makelaars tot aan rollator rijdende opa’s die dolgraag de Facebookpagina van hun kroost wilden volgen, maar geen idee hadden hoe.

De toetsing van mijn kennis doorstond ik gelukkig met glans. Als organizer volg ik dergelijke workshops vanuit meerdere invalshoeken. Hoe wordt gepresenteerd? Kan de trainer de zaal boeien? Hoe is de presentatie opgebouwd? Wat laat je zien op het gebied van social media? Sluit de workshop aan bij verwachting van de toehoorders?

Inspireren

Middagen als deze inspireren mij om mijn eigen trainingen verder aan te scherpen en goed te blijven aansluiten bij de wensen van de klant.

Na afloop kwam ik met een modieus geklede dame in gesprek. "Het wordt tijd dat ik social media in ga zetten voor acties, nieuwtjes en tips. Toch vind ik het lastig om er zelf mee aan de slag te gaan", zuchtte ze. "Misschien kan ik je helpen?" vroeg ik. Ze bleek kapster/visagiste met een eigen zaak in Zeeland. Het klikte. Binnenkort gaan we samen aan de slag.

Fruitplukker

Ik stap opgewekt naar buiten en…. het regent. Bah. Maar ik laat mijn goede humeur er niet door bederven. Even een appje naar oudstelief dat ik eraan kom en ik sprint weg.

"Ook op weg naar de zon?" hoor ik opeens naast mij. Een lange vent, vlot type met een brutale blik remt af en wacht op mijn antwoord. "Nou, zou wel lekker zijn, hè?" antwoord ik terughoudend. Hij laat zich niet uit het veld slaan en gaat het gesprek aan.

Hij is fruitplukker, maar komt maar moeilijk aan de slag. Zuid-Europa, dat is waar hij heen wil, werk zat en kan hij ook gelijk wat van de wereld zien. Bovendien goed voor zijn talenkennis. "En jij?" roept hij uit.

Organizer

"Ik ben professional organizer", zeg ik en geef er ongevraagd een toelichting bij. "Ik leer mensen georganiseerd en efficiënt (digitaal) werken, waardoor er tijd en ruimte overblijft voor zaken die ze graag willen doen in hun leven en hun werk."

"Cool, mag ik je uitnodigen voor een etentje?" Stiekem moet ik lachen om deze vrijmoedigheid. "Dat lijkt me beter van niet, maar toch bedankt voor de uitnodiging." Ik sla af, zwaai en spurt weg richting huis, glimlachend om mijn avontuur. Moet toch vaker op de fiets gaan!

Gina Goedkoop is professional organizer en eigenaar van GO Organizing (site under construction) te Eindhoven. Haar bedrijf is gespecialiseerd in digital organizing, organizen-on-the-job en home organizing. Volg Gina ook op twitter.com/Gina_Goedkoop.