AMSTERDAM - Pomphouders die benzinedieven via Twitter aan de schandpaal nagelen verdienen alle steun, zo vindt de belangenorganisatie voor tankstations BETA.

Een woordvoerder van BETA reageert daarmee op het nieuws rond een tankstation in Drunen, waarvan de eigenaar foto's van benzinedieven op Twitter zet. Dat werkt erg goed, zegt pomphouder Pascal Tausch.

De ondernemer krijgt soms wel vier keer per week te maken met mensen die hun brandstof niet afrekenen, maar sinds zijn verhaal een week geleden in de media kwam laten de 'doorrijders' zich niet meer zien.

Volgens de BETA-woordvoerder is het "ongelofelijk frustrerend" als er gestolen wordt onder de ogen van de tankstationhouders. Vooral vervalste kentekens zorgen daarbij voor veel problemen.

Openstaande rekening

Daarnaast noemt pomphouder Tausch het probleem dat niet-betalen officieel geldt als een openstaande rekening, die met een deurwaarder opgelost dient te worden. En dan zijn er nog de benzinedieven zonder officiële woon- of verblijfplaats.

Voor Tausch ligt de schade op 10.000 euro aan gestolen brandstof per jaar. "Tel daar nog eens minimaal zoveel kosten bij op aan verloren tijd en administratieve rompslomp", zegt Tausch.

De ondernemer vreest dat de politie hem zal vervolgen wegens het schenden van de privacy van verdachten, "maar ik ga de confrontatie graag aan", zegt hij.

Ook BETA denkt niet dat de politie sterk staat, mits het om foto's van auto’s en eigenaren met vervalste kentekens gaat. "De vraag is hoe sterk je privacyrechten zijn als je met een vervalst kenteken doorrijdt", stelt de BETA-zegsman. De organisatie kent meerdere pomphouders die het voorbeeld van Tausch volgen.

Winst

De belangenbehartiger benadrukt de hoge kosten van benzinediefstal voor pomphouders. Een tankstation maakt maar 'enkele centen' winst per tankbeurt, de rest wordt verdiend met de winkel. "Voor een tank benzine heb je zo'n 120 klanten nodig die wel betalen om het veriles te compenseren", aldus de woordvoerder.

Ondertussen werkt de overheid aan het aanpakken van valse kentekens. Er wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn van een kenteken met chip.

Voorlopig lijken de doorrijders het tanktastion van Tausch te mijden. "Ik krijg alleen maar reacties van lachende mensen die zeggen ''ik heb betaald hoor'."