AMSTERDAM - De Nederlandse machinebouw kende afgelopen 2 decennia de hoogste exportgroei binnen de Nederlandse industrie.

De jaarlijkse volumegroei vanaf 1990 ligt op bijna 5 procent, het dubbele van de groei van de gehele industrie. Dat komt naar voren uit een vrijdag gepubliceerde analyse van het economisch bureau van ING.

Volgens de onderzoekers kenmerkt de Nederlandse machinebouw zich door een relatief goede aansluiting op snelgroeiende markten. Bovendien leveren Nederlandse ondernemingen machines voor een breed scala aan bedrijfstakken.

Ook voor landbouw, voedingsindustrie en metaalbewerking worden machines gebouwd en internationaal verkocht.

Terugloop

Als gevolg van de aanhoudende economische crisis in Europa is de internationale vraag naar kapitaalgoederen de laatste maanden wel enigszins teruggelopen. Hierdoor verwacht ING dat de export in de machinebouw dit jaar ongeveer 15,6 miljard euro zal bedragen, dezelfde waarde als vorig jaar.

De export van de gehele Nederlandse industrie heeft dit jaar naar verwachting een waarde van 180 miljard euro, 4 miljard meer dan in 2011. Deze stijging wordt volgens ING vooral veroorzaakt door prijsstijgingen.