AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand met een kwart procentpunt naar 0,75 procent.

Daarmee staat de herfinancieringsrente voor het eerst in het bestaan van de euro lager dan 1 procent.

De verlaging voldeed aan de verwachtingen van economen. De ECB verlaagde ook de rente die banken krijgen op hun deposito's bij de centrale bank. Die rente zakte van 0,25 naar 0 procent.

Dit kan er mogelijk voor zorgen dat banken onderling meer geld gaan uitlenen. Momenteel zetten banken hun overtollige middelen vooral weg bij de ECB.

Draghi

Het is de derde renteverlaging die de ECB doorvoert sinds Draghi in november vorig jaar de leiding van de bank overnam van Jean-Claude Trichet. De eerste twee vonden plaats in november en december.

De renteverlaging kan banken in de zwakkere eurolanden iets meer lucht geven. Zij zijn zwaar afhankelijk van kredieten van de ECB en hoeven daar nu iets minder rente voor te betalen.

Zwak

De economie van de eurozone blijft zwak en loopt grote risico's op nog meer tegenslag. Dat stelde de president van de Europese Centrale bank (ECB), Mario Draghi, donderdag in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit.

Volgens Draghi zijn de economische omstandigheden in de eurozone door de aanhoudende schuldencrisis in het tweede kwartaal opnieuw verslechterd. Op de langere termijn voorziet hij een langzaam herstel, dat wordt gehinderd door de onzekerheid over de financiële toekomst van verschillende eurolanden.

Als banken de lagere rente doorberekenen aan klanten, dan wordt het goedkoper voor bedrijven en consumenten om geld te lenen en minder aantrekkelijk om te sparen. Eventuele extra uitgaven die daardoor ontstaan, helpen de economie vooruit.

De ECB heeft ruimte voor de renteverlaging omdat de inflatie in de eurozone terugloopt. Volgens Draghi kan de geldontwaarding nog dit jaar onder de door de ECB nagestreefde grens van 2 procent dalen.