DEN HAAG - Het is niet de bedoeling dat er ''een loopje wordt genomen’’ met het ESM-verdrag door bij hulp aan noodlijdende landen te kiezen voor de noodprocedure, waarin met een meerderheid van 85 procent wordt beslist en landen niet op eigen houtje besluiten kunnen blokkeren.

Minister Jan Kees de Jager zei dat woensdag in de Kamer. Hij antwoordde op vragen van Kamerleden die bezorgd zijn over uitlatingen van EU-president Herman Van Rompuy.

Die had dinsdag gezegd dat landen bij een noodprocedure besluiten niet kunnen blokkeren. De opmerkingen van Van Rompuy waren door sommige EU-watchers opgevat als een suggestie om dwarsliggende landen buitenspel te zetten.

De Jager

Volgens De Jager is dat laatste niet de bedoeling. ''Het kan niet zo zijn dat de noodprocedure de standaard wordt en er altijd met 85 procent wordt beslist. Dat is niet volgens de geest van het verdrag.’’ De Europese Centrale Bank en de Europese Commissie bepalen wanneer er sprake is van een spoedprocedure. ''Ik neem aan dat ze daar niet lichtvaardig mee omgaan.’’

Dat neemt niet weg dat de optie wel nuttig kan zijn, aldus De Jager. ''Soms helpt het in Europa wel eens door te dreigen met nucleaire opties. Zonder die ook echt te willen gebruiken.’’

Finland

De CDA-minister maakte in het debat ook duidelijk dat hij ''niet bij voorbaat'' tegen het opkopen van staatspapier van eurolanden op de obligatiemarkt is. Finland is daar erg op tegen en claimde maandag dat Nederland dat ook zou zijn.

''We zijn terughoudend, maar niet zoals Finland in alle gevallen tegen. Dat kan ook niet. Je moet wel altijd naar de effectiviteit blijven kijken. Het is een instrument dat in het verdrag staat, waar je kritisch naar moet kijken.''

Informeren

De minister beloofde in het debat om de Kamer bij voorkeur vooraf en openbaar te informeren over alles wat met het ESM en reddingsoperaties aan noodlijdende eurolanden te maken heeft. Dat is het uitgangspunt, al zijn er situaties denkbaar waarin het beter is de Kamer vertrouwelijk te informeren. De Kamer steunt die opstelling van De Jager.