AMSTERDAM - De supermarkt van een gemeenteraadslid in het Friese dorpje Eernewoude krijgt vijftigduizend euro voor de bouw van een koffiehoekje. De eigenaar van de andere supermarkt in het dorp spreekt er schande van.

De provincie Friesland heeft de toekenning van de subsidie vrijdag bevestigd. De eigenaar van de andere supermarkt in het vierhonderd zielen tellende dorp is verontwaardigd. Zij spreekt van oneerlijke concurrentie en vriendjespolitiek.

De supermarkt van eigenares Anje Wester krijgt de subsidie uit een potje voor plattelandsontwikkeling. Het geld wordt voor een deel gebruikt om een koffiehoekje in te richten.

De provincie geeft verder als reden dat de supermarkt de laatste winkel in het dorp zou zijn, nadat eerder de bakker en de slager hun deuren al sloten.

Onbegrip

Dat klopt echter niet, want op de camping van het toeristische Eernewoude is nog een andere supermarkt, 't Wiid genaamd. Deze is net als de winkel van Wester alleen tijdens het toeristisch seizoen van april tot en met september geopend.

Eigenares Annigje Sikkema van 't Wiid begrijpt niets van de subsidieverlening en gaat de provincie om opheldering vragen.

"De supermarkten hier leven van het toerisme, en hebben helemaal geen subsidie nodig om open te blijven", zegt Sikkema. "Ik begrijp niet dat gemeenschapsgeld kan worden gebruikt om een verbouwing te financieren. Een ondernemer hoort dat zelf te betalen."

Vriendjespolitiek

Sikkema vermoedt vriendjespolitiek. Anje Wester van de subsidiesupermarkt is namens de Frykse Nasjonale Partij (FNP) ook lid van de gemeenteraad van Tietsjerksteradeel. De provinciale gedeputeerde die verantwoordelijk is voor plattelandsontwikkeling en daarmee gaat over de subsidieverlening is lid van dezelfde partij.

Een woordvoerder van de provincie begrijpt de kritiek van Sikkema. "Ik sluit niet uit dat haar supermarkt ook subsidie had kunnen krijgen, maar zij heeft daar nu eenmaal geen aanvraag voor ingediend."

De woordvoerder verwacht overigens dat meer supermarkten op het Friese platteland nu een subsidieaanvraag zullen indienen.