AMSTERDAM – Het overleg tussen bonden en de directie van Volker Stevin Materieel over een voorgenomen reorganisatie is donderdag mislukt.

FNV Bouw, HZC, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen kunnen niet leven met het sociaal plan dat Volker Stevin Materieel, dochter van VolkerWessels, op tafel legde. Het bedrijf wil 48 van de ongeveer 250 werknemers ontslaan.

De bonden vinden de ontslagpremie veel te laag. “Ook de voorstellen over mobiliteit en begeleiding naar ander werk en scholing lijken nergens naar”, zegt FNV Bouw.

Volgens FNV Bouw presteerde Volker Stevin Materieel in 2011 en de jaren daarvoor helemaal niet slecht, maar het moederbedrijf VolkerWessels gebruikte de dochter als melkkoe. “De winst werd afgeroomd”, zegt Karin van Oosten, regiobestuurder bij FNV Bouw, tegen NUzakelijk.nl. “Dat zie je bij alle dochters van VolkerWessels terug. Het is een erg voortvarende moeder.”

En juist dat stuit de bonden tegen de borst. “Wij weten dat het een lastige periode wordt voor Volker Stevin Materieel en dat een reorganisatie nodig is, maar VolkerWessels heeft de winst van zijn dochters in goede tijden altijd afgenomen, dan zou het passend zijn om wat geld voor slechte tijden te reserveren”, aldus Van Oosten.

Bot vangen

De bondsfunctionarissen raden de werknemers af om nu akkoord te gaan met de voorstellen van de directie. Volgens Van Oosten kan het bedrijf bij de UWV nog wel eens bot vangen bij de uitkeringsaanvraag. “Er is geen economische reden voor ontslag, maar alleen een strategische. Dit een goedlopend bedrijf.”

De directie van Volker Stevin Materieel geeft geen commentaar op de stukgelopen onderhandelingen. Communicatie verloopt via moederbedrijf VolkerWessels, laat het bedrijf weten.

VolkerWessels’ Communicatiedirecteur Dorien Wietsma zegt in een email: “Bij VolkerWessels voeren wij altijd een serieus gesprek met de vakbonden. We zijn decentraal georganiseerd. Dit betekent dus dat onze bedrijven zelf overleggen met vakbonden en kijken wat er bij reorganisaties nodig is.”