AMSTERDAM - Netbeheerder Stedin gaat ruim twee miljoen euro uitkeren aan huishoudens in Nieuwegein die een week geleden werden getroffen door een stroomstoring. Bedrijven kunnen een claim indienen.

Dat bevestigt een woordvoerder van Stedin vrijdag.

"Afgelopen week hebben wij gekeken hoeveel huishoudens hoelang zonder stroom hebben gezeten en kwamen we uit op een schatting van ruim twee miljoen", meldt de woordvoerder. Binnen enkele weken ontvangen bewoners de vergoeding automatisch op hun rekening.

Stedin is wettelijk verplicht bij een storing langer dan vier uur een bedrag van 35 euro per huishouden uit te keren. Elke vier uur dat de storing langer duurt, komt daar nog eens twintig euro bij.

De eerste huizen hadden vrijdag na negen uur weer stroom, de bewoners die als laatste weer aangesloten werden moesten het in totaal 26 uur zonder doen, meldt de netbeheerder.

Claim

Bedrijven die werden getroffen door de stroomstoring is geadviseerd een claim in te dienen bij hun verzekering. Als die niet wordt gehonoreerd, compenseert Stedin de schade. Om welk bedrag dit gaat is nog niet bekend. De netbeheerder bekijkt per bedrijf welk bedrag wordt uitgekeerd.

Het is niet de eerste keer dat Stedin twee miljoen uitkeert ter compensatie van een langdurige stroomstoring. Bij een storing in Rotterdam op 30 januari werd een vergelijkbaar bedrag betaald.

Ruim zeventienduizend huishoudens in Nieuwegein zaten vorige week vrijdag uren zonder stroom. De storing bij Stedin werd veroorzaakt door blikseminslag in twee transformatorhuisjes.