AMSTERDAM - Net nadat het iets minder slecht lijkt te gaan met de Nederlandse economie, waarschuwt het Economische Bureau van de ING vrijdag voor een ''triple dip''.

Onze economie belandde vorig jaar in een tweede recessie in korte tijd - een ''double dip'' - en hieraan kwam in het eerste kwartaal van dit jaar een einde. Dat bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder deze week.

Maar ING noemt het ''onwaarschijnlijk dat de binnenlandse vraag in ons land op korte termijn flink zal aantrekken. Integendeel, de Nederlandse economie lijkt op weg naar een triple dip''.

Verzwakking

De economen van ING noemen het zorgelijk dat belangrijke economieën voor Nederland, vooral die van Duitsland, afzwakken.

''De verzwakking van de wereldeconomie heeft zich nog niet vertaald in een terugval van de Nederlandse uitvoer. De ontwikkeling van buitenlandse orders geeft echter aan dat dit slechts een kwestie van tijd is'', constateert de bank. Dat is zorgelijk omdat Nederland het voor een belangrijk deel van de export moet hebben.

Geen verrassing

Dat de economische problemen nog niet achter de rug zijn, komt niet als een verrassing. De ministers Maxime Verhagen (Economische Zaken) en Jan Kees de Jager (Financiën) waarschuwden eerder deze week al na de publicatie van cijfers over de economie, dat de vlag nog niet uit kan. Ook de Tilburgs econoom Lans Bovenberg zag toen geen reden tot juichen.