Wat kunnen we leren van de beste werkgevers in Nederland? Vandaag: Communicatiebureau Hemels van der Hart over andere arbeidsvoorwaarden.

In samenwerking met WOVOX.com | Vorige aflevering

Mensen gemotiveerd krijgen en houden is niet overal een uitdaging. Sommige organisaties moeten er zelfs voor waken dat motivatie niet doorslaat naar overwerktheid.

Hemels van der Hart bedacht daar het volgende voor: vanaf 2012 doet elke leidinggevende een maand lang wat hij of zij het allerliefste wil. Buiten de vakantiedagen om. Betaald. Doel van deze maand van de zaak: 'verplicht' stilstaan bij de zin van je werk en in ieder geval één inzicht opdoen.

wovox 1

Directeur Pieter Hemels: “We zagen onszelf werken op een tempo dat op de lange termijn gewoon niet gezond is. Een tijdje de stekker er uit kan heel veel verheldering brengen. Daar worden we allemaal beter van.” De rekensom was snel gemaakt: “Twaalf leidinggevenden en twaalf maanden in een jaar betekent iedereen één maand.”

Er zijn maar twee regels: tijdens deze maand werk je niet voor de zaak en doe je ook niet iets anders dat op werk lijkt. Je huis verbouwen zit er dus niet in, tenzij dat echt is wat je het allerliefste wil doen.

En wanneer je terugkomt mag je je belangrijkste inzicht delen. Hemels: “Je wordt in één keer helemaal uit je werkpatroon en -ritme gehaald. Dat is natuurlijk ontzettend eng en confronterend. In het begin vonden mensen het naast leuk dus ook behoorlijk spannend.”

wovox 2

De eerste maanden van de zaak zijn inmiddels een feit. Wat mensen hebben gedaan? Lesgeven op een lagere school, fietsend musea bezoeken, een berg-retraite en aan een boek werken dat al een decennium geschreven wilde worden. Één iemand maakte er zelfs een doel van om in een maand fysiek en mentaal 15 jaar te verjongen.

Barbara Jonker, communicatiemanager: “We zien dat dit niet alleen de mensen zelf verder brengt. Doordat ze hun ervaringen en ontdekkingen delen steken ze ons ook aan. We leren er allemaal van en begrijpen elkaar beter. En dat zien we terug in hoe we met elkaar omgaan in ons creërend vermogen.”

Dit is natuurlijk leuk, wij vroegen ons wel het volgende af: is dit niet gewoon symptoom-bestrijding? Kan je niet beter kijken naar de oorzaak en daar mee aan de slag gaan?

Hemels: “We doen er zoveel als mogelijk aan om mensen meer vrijheid, vertrouwen en rust te laten ervaren, ten behoeve van hun eigen en onze gezamenlijke ontwikkeling. Dat creëert alleen nog maar meer motivatie en loyaliteit. Dus was er iets aanvullends nodig om naast hoge, ook lage energie te genereren.”

wovox 3 Hemels van der Hart is door Great Place to Work uitgeroepen tot één van de Beste Werkgevers van 2012. Neem hier een kijkje bij een aantal van die werkgevers.

Foto’s: WOVOX, onder een Creative Commons-licentie