AMSTERDAM – Werkgevers krijgen in de toekomst meer vrijheid om hun pensioenuitvoerder te selecteren.

Dat stellen juristen vrijdag in het Financieele Dagblad naar aanleiding van een brief van minister Henk Kamp van Sociale Zaken.

Verzekeraars en pensioenfondsen gaan door nieuwe pensioenregelgeving meer op elkaar lijken. Dat verhoogt de concurrentie op de markt.

Nu is het zo dat verzekeraars bedrijven alleen een sobere pensioenregeling kunnen aanbieden, waarvan de premiehoogte vaststaat, maar de uitkering niet.

Makkelijker

Het zou binnen de nieuwe regelgeving makkelijker worden voor multinationals, zoals Philips, om hun verschillende internationale pensioenregelingen onder te brengen in het Nederlandse fonds.

Ook maken de regels het aantrekkelijker voor bedrijven om afscheid te nemen van het verplichte bedrijfstakpensioenfonds. Op dit moment hebben werkgevers die vrijstelling hebben gekregen twee opties, namelijk het pensioen onderbrengen bij een verzekeraar of zelf een pensioenfonds oprichten. Dat zijn voor bedrijven dure opties, zegt een advocaat tegen het FD.

Halve stap

Het Verbond van Verzekeraars zegt in een reactie dat er met de nieuwe regelgeving slechts een ‘halve stap’ is gezet, omdat de individuele pensioenklant niet meer vrijheid krijgt.