BRUSSEL - De leiders van de eurozone gaan een gezamenlijk bankentoezicht optuigen. Pas als deze toezichthouder actief is, moet het mogelijk zijn om banken direct van kapitaal te voorzien via het Europese noodfonds.

Dat maakte EU-president Herman Van Rompuy vrijdagochtend na beraad bekend. Hij sprak van een doorbraak.

Het bankentoezicht komt uiteindelijk onder de vlag van de Europese Centrale Bank te hangen. Het zal enige tijd duren voor er een gezamenlijk Europees bankentoezicht is, maar het moet er voor het einde van het jaar zijn.

Premier Mark Rutte bestempelde het als een logische stap. ''Pas als er bankentoezicht is en we weten hoe banken er voorstaan, en als er een aanvraag is gedaan, pas dan is het denkbaar dat banken via het fonds direct kapitaal kunnen krijgen.'' Bovendien is deze zogeheten herkapitalisatie aan strenge voorwaarden verbonden, aldus Rutte.

Noodfonds

Door banken direct uit het noodfonds te financieren, wordt de lening niet opgeteld bij de staatsschuld van het betreffende land. En daardoor hoeft het land niet aan strenge hervormings- en bezuinigingsvoorwaarden te voldoen.

De leiders spraken af dat zodra het bankentoezicht er is, de steun die de Spaanse bankensector binnenkort krijgt, ook onder dit nieuwe instrument gaat vallen. De toegezegde maximale 100 miljard euro voor de Spaanse banken drukt dan niet langer op de Spaanse begroting.

Beleggersvertrouwen

Hierdoor krijgen hopelijk beleggers weer meer vertrouwen in Spanje en zijn bereid weer Spaans staatspapier tegen een lagere rente te kopen.

Beleggers lieten bovendien Spaans staatspapier liggen omdat zij vreesden dat als Spanje zijn verplichtingen niet zou kunnen nakomen, zij geen geld konden terugvorderen. Dat heeft te maken met de status van bevoorrechte schuldeiser die het noodfonds zou hebben.

De regeringsleiders hebben nu afgesproken dat het noodfonds deze status niet zal hebben bij de Spaanse lening.

Zie ook: 'Lidstaten stemmen in met masterplan'