AMSTERDAM - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft donderdag ingestemd met de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Hiermee is de nieuwe cao een feit.

Negen gemeenten waren tegen, meldt de VNG.

De leden van vakbond Abvakabo FNV stemden vorige maand al in met het akkoord. De VNG en de bonden gaan nu snel een begin maken met de verdere uitwerking van de afspraken.

Ambtenaren krijgen er volgens het akkoord met terugwerkende kracht per 1 januari en nog eens per 1 april 2012 structureel één procent salaris bij. Daarnaast krijgen gemeenteambtenaren een eenmalige uitkering van twee- of vierhonderd euro, afhankelijk van de functieschaal.

Ook wordt de periode van begeleiding van werk naar werk verlengd van zeven naar 24 maanden. Boventallige medewerkers die binnen twee jaar geen nieuwe baan vinden, krijgen maatwerk op basis van advies van een loopbaanbegeleider.

Minder externen

Verder beloven gemeenten het aantal externen terug te dringen, volgens Abvakabo FNV om de kwaliteit van het werk te verbeteren. Tevens stellen gemeenten een plan van aanpak op om interne bureaucratie te verminderen.

De nieuwe cao loopt met terugwerkende kracht van 1 juni 2011 tot en met 31 december dit jaar. Leden van de vakbonden moeten zich nog uitspreken over het akkoord. Onder de cao gemeenten vallen 180 duizend medewerkers.