DEN HAAG - De huizenprijzen in Nederland zullen de komende 12 tot 18 maanden geleidelijk verder dalen.

Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor's donderdag in een rapport. De Nederlandse bankensector zal de verdere verslechtering van de woningmarkt echter wel aankunnen, verwacht S&P.

De Nederlandse huizenmarkt heeft te maken met dalende huizenprijzen en een beperkt aantal verkopen. S&P zegt weinig tekenen te zien van verbetering, met name gezien de moeilijke economische omstandigheden in Nederland en in de eurozone.

De in het Lenteakkoord afgesproken wijzigingen op de woningmarkt, waaronder het uitfaseren van de hypotheekrenteaftrek, zullen volgens S&P verder bijdragen aan de verslechtering van de markt op de middellange termijn.

Liberalisen

Op de langere termijn kunnen andere maatregelen, zoals het verlagen van de transactiebelasting en het liberaliseren van de huurmarkt, wel voor een positieve impact zorgen. Al met al rekent S&P erop dat de situatie op de woningmarkt in de loop van de tijd normaliseert.

De verslechtering van de Nederlandse huizenmarkt en een toename in de werkloosheid kunnen leiden tot steeds meer wanbetalers, aldus S&P. Tot nu toe zijn de Nederlandse banken echter ''opvallend weerbaar''.