NEURENBERG - De Duitse arbeidsmarkt heeft zich afgelopen maand zwakker ontwikkeld dan in de voorgaande maanden. Dat meldde het Duitse federale arbeidsbureau donderdag.

De werkloosheid in Duitsland is in mei en juni uitgekomen op 6,8 procent van de beroepsbevolking. Daarmee was de werkloosheid iets hoger dan gedacht. Het arbeidsbureau meldde voor mei eerder een werkloosheid van 6,7 procent. Economen hadden voor juni dezelfde stand voorspeld.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden nam het aantal werklozen in Europa's grootste economie deze maand met 7000 toe, tot ruim 2,88 miljoen.

Eerste tekenen

Econoom Carsten Brzeski van ING ziet in de cijfers de eerste tekenen dat de weerbaarheid van de Duitse arbeidsmarkt afbrokkelt. ''De arbeidsmarkt verliest vaart. Dat hoeft nog geen grote zorg te zijn voor de Duitse economie, maar dat is het wel voor de rest van de eurozone.''

Door de gunstige ontwikkeling van de arbeidsmarkt zijn de lonen in Duitsland de afgelopen tijd wat sterker gegroeid dan in andere eurolanden. Die ontwikkeling kan helpen om de verschillen in de economische groei in de eurozone weg te nemen, doordat de grotere Duitse koopkracht de vraag naar producten uit andere eurolanden stimuleert.

Door de verzwakking van de Duitse arbeidsmarkt dreigen de loonstijgingen echter een incident te blijven, concludeert Brzeski.