AMSTERDAM – Vakbond FNV Horeca heeft sinds april de eerste individuele cao afgesloten met een horecabedrijf.

Horecaconcern Railrest heeft nu voor 60 werknemers weer een cao. FNV de impasse in de cao-onderhandelingen dit te omzeilen door individueel met bedrijven om de tafel te gaan.

De zestig werknemers van Railrest kunnen een loonsverhoging tegemoet zien van 2 procent per 1 juli 2012. Verder krijgen werknemers ouder dan 18 jaar het basisloon.

"Ik ben blij dat de Railrest-cao rond is”, zo reageert Milen van Boldrik, sectorbestuurder FNV Horeca. “Werknemers uit Duitsland, Frankrijk en België verdienen beduidend meer dan de Nederlandse werknemers.”

Het afsluiten van individuele bedrijfs-cao’s zou heel goed een trend kunnen worden, verklaart een woordvoerder van FNV desgevraagd. “Maar we hopen dat dit een teken is voor de hele sector.”

Buitenlandse werknemers

De voorlichtster benadrukt dat het afsluiten van een individuele cao voordelig kan zijn voor ondernemingen. “Het is een signaal naar je werknemers toe dat je ze belangrijk vindt. Verder kun je een cao op maat maken. De loonsverhoging en het basisloon passen bijvoorbeeld bij Railrest omdat hun buitenlandse werknemers dit ook hebben.”

De FNV is momenteel aan het onderhandelen met meerdere andere bedrijven. De sector is erg verdeeld en de vakbond begint dan ook bij de grotere partijen in de hoop dat kleinere bedrijven zullen volgen.