BRUSSEL - Na zo'n 40 jaar gesoebat lijkt het laatste obstakel voor een gemeenschappelijk Europees patent uit de weg geruimd. Het octrooigerecht voor het beslechten van geschillen komt in Parijs, met nevenvestigingen in München en Londen.

Dat is het compromisvoorstel van Europees president Herman Van Rompuy, zo is woensdag van diplomaten in Brussel vernomen. De Europese leiders buigen zich op hun top donderdag en vrijdag over de kwestie.

Tijdens hun top in januari kwamen de EU-leiders overeen het geschil over de vestiging van het gerecht op de komende top op te lossen. Onder meer Nederland hamert al jaren op één Europees octrooi, dat ondernemingen heel wat kosten bespaart.

Nederland

Nederlandse bedrijven vragen relatief veel patenten aan, zodat zij buitensporig worden getroffen. Een octrooi is in de EU nu nog ruim tien keer zo duur als in de Verenigde Staten of Japan wegens onder meer vertaalkosten.

Een gezamenlijk octrooi stimuleert innovaties en kan dus bijdragen aan economische groei, op dit moment een speerpunt van Brussel.

Compromis

De regering in Den Haag wilde woensdag nog niet reageren op de eventuele doorbraak. Om een compromis mogelijk te maken, trok de overheid onlangs de kandidatuur van Den Haag als vestigingsplaats terug.

Vorig jaar bereikte Nederland met 24 andere EU-landen een principeakkoord over het invoeren van één EU-octrooi. Italië en Spanje doen niet mee. Zij zijn het niet eens met het besluit dat uitsluitend Engels, Frans en Duits de officiële talen voor nieuwe patenten worden.

De Europese octrooien van het Europees patentbureau in Rijswijk zijn geen gemeenschappelijk patent. Zij gelden als bundel nationale patenten.