AMSTERDAM - De postbezorging op maandag moet in het najaar geschrapt worden. Dat wil demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA).

Hij zei woensdag in een debat in de Tweede Kamer dat de postwet toe is aan modernisering vanwege de teruglopende aantallen in de postbezorging.

PostNL wil net als Bleker al langer stoppen met de bezorging op maandag. Het achterhouden van post om pas op dinsdag te bezorgen is nu nog verboden. Momenteel wordt door toezichthouder OPTA onderzocht of PostNL zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Bleker zei dat dit onderzoek volgende maand wordt afgerond.

OPTA

De Tweede Kamer gaf in het debat aan eerst het onderzoek van de OPTA af te willen wachten.

Afgelopen december was een Kamermeerderheid nog tegen de afschaffing van de postbezorging op maandag. Toen werd Bleker verweten alleen een kostenbesparing te willen doorvoeren om een prijsverhoging van postzegels te voorkomen, zonder te kijken naar de dienstverlening voor burgers en bedrijven.

De staatssecretaris gaf nu toch aan dat het kabinet de postwet in de zomer naar de Raad van State stuurt voor advies. Hij verwacht dat het wetsvoorstel in het najaar door de Tweede Kamer kan worden behandeld.