BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet niets in grote beloftes in de strijd tegen de aanhoudende schuldencrisis. Snelle oplossingen voor de crisis bestaan niet, benadrukte ze woensdag in het Duitse parlement.

''Het is van het grootste belang dat we geen beloftes doen die we niet kunnen nakomen en dat we invoeren wat we hebben beloofd'', zei Merkel een dag voor het begin van de EU-top over de schuldencrisis in Brussel.

Merkel herhaalde in het parlement onder meer haar verzet tegen de uitgifte van gezamenlijke euro-obligaties. De invoering daarvan zou volgens haar ''verkeerd en contraproductief'' zijn.

Merkel ontmoet woensdagavond de Franse president François Hollande in een poging zoveel mogelijk plooien glad te strijken voor de top van donderdag en vrijdag.

Overeenstemming

Daar lijkt in ieder geval overeenstemming te kunnen ontstaan over het van oorsprong Franse plan om 130 miljard euro aan Europese middelen in te zetten om de groei van de Europese economie te stimuleren. Merkel noemde dat plan woensdag ''een sterk signaal''.

De Europese leiders moeten echter ook op zoek naar afspraken die de eurozone op termijn uit de crisis kunnen helpen. Daarnaast dringen Spanje en Italië aan op maatregelen die de sterke stijging van de rentes op hun staatsleningen kunnen indammen.

Groot gat

Op veel van deze vlakken gaapt er nog altijd een groot gat tussen de opvattingen van bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en Italië en die van Duitsland.

''Ik maak me geen illusies'', zei Merkel daarover. ''Er zal over veel controversiële zaken worden gediscussieerd en alle ogen, of op zijn minst veel ogen, zullen weer gericht zijn op Duitsland.''