AMSTERDAM - De economische tegenwind, met terughoudende banken en investeerders, belemmert de groei van techstartups. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van AgentschapNL.

Er was vorig jaar sprake van een sterke daling van het aantal start- en eerste ronde-investeringen vergeleken met het jaar daarvoor, schrijft onderzoeksbureau Tornado Insider in de zesde editie van dit jaarlijkse onderzoek. Daarvoor werd gesproken met 250 technologiebedrijven die zijn opgericht in 2009 en 2010.

"De sterk opgaande trend die vanaf de 1-meting zichtbaar was, is abrupt tot een einde gekomen", aldus de onderzoekers. De laatste meting laat volgens hen het laagste percentage eerste ronde-investeringen ooit zien.

Geloof

Veel ondernemers hebben volgens de onderzoekers hun geloof in het bancaire systeem verloren. "Banken zijn in hun ogen te voorzichtig ten aanzien van starters en stellen te hoge eisen."

Nog maar 15 procent van de beginnende techbedrijven dient überhaupt een financieringsaanvraag in bij een bank, waar dit bij vorige metingen nog schommelde tussen de 22 en 28 procent. De helft van die aanvragen werd goedgekeurd.

Techondernemers stellen dat de banken te weinig doen om de crisis op te lossen, waarvoor ze zelf grotendeels verantwoordelijk voor zijn. Het is volgens sommigen veel te duur om bij een bank te lenen en er worden "belachelijke voorwaarden" gesteld.

Gemiddeld bedrag

Het gemiddelde investeringsbedrag voor alle techstarters daalde vorig jaar 72 procent ten opzichte van de vorige meting. Ook het aantal geplande investeringen is drastisch afgenomen. Wel blijkt dat 2011 een topjaar was voor Biotechnology & Healthcare bedrijven; zij waren goed voor bijna een derde van alle investeringsdeals.

Over het algemeen zijn de zogeheten VC's ('Venture Capitalists'), de belangrijkste financieringsbron van beginnende techbedrijven, volgens de onderzoekers een stuk voorzichtiger geworden.

Dit blijkt volgens Tornado Insider niet zozeer uit het soort investeringen: De 'deals' zijn vaker relatief kleine vroege-fase-investeringen, in plaats van grotere vervolginvesteringen. Daardoor is het gemiddelde investeringsbedrag dat in de eerste ronde is opgehaald, bijna verdrievoudigd.

Investeringen

Het aantal venture capital-investeringen in Nederlandse technologieondernemingen bedroeg 100 stuks in 2011, precies het gemiddelde van de afgelopen jaren.

De VC's verstrekten in totaal 277 miljoen euro aan kapitaal; een daling van 6 procent ten opzichte van 2010 en een verdere voortzetting van de daling in het totaal geïnvesteerd kapitaal sinds 2007.

In de lijst met belangrijkste financieringsbronnen staan overheidssubsidies na venture capital op plek twee. Venture capital-fondsen kunnen bijvoorbeeld een lening aanvragen bij AgentschapNL.

Bedrijven zijn momenteel de op twee na belangrijkste bron van kapitaal. Business Angels, vermogende particulieren, volgen op plek vier.