AMSTERDAM – Data en digitale informatie kost het wereldwijde bedrijfsleven ongeveer 1,1 biljoen dollar per jaar. Bijna de helft van de waarde van een bedrijf wordt toegekend aan de digitale informatie die het heeft.

Dat stelt de maker van beveiligingssoftware Symantec in het onderzoek ‘State of Information’ 2012.

Voor het onderzoek werden de managers en IT-professionals van meer dan 4500 bedrijven over de hele wereld geïnterviewd.

Gemiddeld werd 49 procent van de waarde van het bedrijf toegewezen aan de bedrijfsinformatie en data. “Bedrijven die hun informatie effectief gebruiken, zullen een groot concurrentievoordeel hebben ten opzichte van bedrijven die dat niet kunnen”, zegt Erik van Veen van Symantec Nederland.

Biljoen

Jaarlijks zijn bedrijven ongeveer 1,1 biljoen dollar (882 miljard euro) kwijt aan de toegang tot, opslag van, beveiliging van en de toestemming voor het gebruik van data.

MKB-bedrijven besteden jaarlijks 147.000 euro aan data, zo berekende Symantec. Dat komt neer op een gemiddelde van 2924 euro per werknemer. Grote bedrijven besteden ongeveer 6,6 miljoen euro aan informatiemanagement, maar per werknemer zijn de kosten lager: 2640 euro.

Verwacht wordt dat er alleen maar meer bedrijfsdata komt. Grote bedrijven zullen een toename zien van 67 procent, terwijl het MKB 178 procent meer data te verwerken krijgt.