AMSTERDAM – Spellenmaker Zynga is van plan een eigen sociaal netwerk te maken voor zijn games. Hiermee wil het bedrijf minder afhankelijk zijn van inkomsten uit Facebook.

Dat maakte Zynga dinsdag bekend.

Het netwerk gaat ‘Zynga for Friends’ heten en moet spelers van verschillende Zynga-games bij elkaar brengen. Zynga trekt op dit moment 290 miljoen spelers wereldwijd onder andere met bekende games als FarmVille en CityVille.

Facebook

De spellenmaker is sterk afhankelijk van Facebook en vice versa. Zynga trekt veel spelers door het grote aantal Facebook-gebruikers.

Facebook op zijn beurt profiteert van Zynga doordat de spelletjesmaker 30 procent van zijn inkomsten die het op Facebook heeft behaald, aan Facebook betaalt. Dat is ongeveer 15 procent van de hele laatste kwartaalwinst van het sociale netwerk.

De aankondiging van een eigen gamenetwerk heeft geen gevolgen voor de huidige relatie met Facebook.

Zynga maakte ook enkele nieuwe spellen bekend. De beurs reageerde dinsdag echter sceptisch op beide plannen waarna het aandeel Zynga 5 procent daalde. De mogelijkheden voor ‘social gaming’ zouden volgens analisten nagenoeg op zijn.