UTRECHT - Vertrekkende bestuurders van ziekenhuizen krijgen regelmatig forse vertrekpremies mee.

Vorig jaar ontvingen 13 bestuurders een afkoopsom met een totale waarde van 3,3 miljoen euro. De hoogste premie was voor Maarten Imkamp die bij de Gelre Ziekenhuizen in Gelderland vertrok.

Dat blijkt uit een ranglijst van de grootste afkoopsommen die het artsenvakblad Medisch Contact woensdag publiceert. De lijst is gebaseerd op een inventarisatie van de jaarverslagen die 88 Nederlandse ziekenhuizen onlangs deponeerden bij het CIBG, de databank van het ministerie van Volksgezondheid.

Norm

Volgens het onderzoek van Medisch Contact komen vier uitgekeerde bedragen uit boven de norm van maximaal één jaarsalaris. De norm staat in de beloningscode van de NVZD, de vereniging van directeuren van instellingen in de gezondheidszorg en geldt sinds 2009.

Sommige vertrekregelingen zijn zo geconstrueerd dat ze minder opvallen in jaarverslagen. Zo kiezen ziekenhuizen regelmatig voor het doorbetalen van het reguliere salaris aan een ex-bestuurder waardoor er officieel geen sprake is van een ontslagregeling.

Druk

Medisch Contact constateert dat bezuinigingen en maatschappelijke en politieke druk op ziekenhuizen om de uitkering van hoge afkoopsommen te voorkomen, geen effect hebben gehad. Ruim 6 procent van de ziekenhuisbestuurders kreeg vorig jaar een ontslagvergoeding, evenveel als in 2010.

Wel is de hoogte van de vertrekpremie afgenomen met gemiddeld 23 procent. De daling is deels te verklaren uit de kortere zittingsduur van de vertrokken bestuurders.

Prioriteit

Renske Leijten van de SP vindt de vertrekpremies ''de wereld op zijn kop'': ''Patiënten worden gestraft voor de zorgkosten, maar dit laten we lopen. De aanpak van oprotpremies en bonussen moet gewoon prioriteit nummer 1 worden."

"Het is geld dat met premies en via de belastingen is geïnd, dan moeten we kunnen zeggen: daar doen we dit en dat van. En als het anders besteed wordt, moeten we het kunnen terughalen.''