Afgelopen week meldde minister Kamp, dat een versoepeling van het ontslagrecht 2,5 miljard euro per jaar oplevert. NRC-next onderzocht en bevestigde dit.

Door Olaf Rutten

Op dit moment zijn er jaarlijks ruim 500.000 vacatures die gemakkelijker kunnen worden gevuld als ouderen zouden doorstomen. Nu blijven ouderen vaak stug zitten, bang om hun ontslagvergoeding kwijt te raken.

Dat is jammer, want soepeler in het werk staan levert meer arbeidsproductiviteit (0,4 procent = 2,5 miljard) op. Dus hoe kun je als ondernemer hiervoor de randvoorwaarden scheppen, zodat het hebben van personeel een feest wordt? Hieronder mijn tips.

Zeven tips voor ondernemers

1) Ben werk-gever en geen werk-nemer.
Gun mensen het werk; personeel wil graag werken en wil geen baas die hun werk gaat uitvoeren.

2) Laat personeel met rust.
Geef aan wat je verwacht en bemoei je verder nergens. Best spannend natuurlijk om als baas de controle los te laten. Vertrouwen geven werkt beter dan controleren.

3) Zorg voor een heldere, inspirerende visie.
Laat mensen naar iets moois verlangen, ben visionair en laat je dromen de vrije loop. Waar wil jij over vijf jaar met je bedrijf staan? Luister goed naar je klanten, je personeel en eventuele leveranciers.

4) Communiceer je visie helder en duidelijk.
Presenteer je visie in 1 minuut met beelden, geluid, enkele korte teksten e.d. In de voorbereiding mag je dagen investeren.

5) Faciliteer een inspirerende werkomgeving.
Mensen brengen vaak meer uren op hun werk door dan in hun eigen huiskamer, maak het dus gezellig.

6) Motivatie is niet te koop.
Sfeer, inspiratie en uitdaging is belangrijker dan salaris.

7) Maak dat je weg komt!
Vaak is het niet nodig om als werkgever de hele dag op de werkvloer aanwezig te zijn. Maak letterlijk ruimte voor de mensen. Je hoeft ook niet altijd bereikbaar te zijn, personeel kan veel meer problemen oplossen dan ze wellicht zelf denken. Zoek dagelijks de stilte en geef ruimte aan je creativiteit.

Het paradoxale van al deze tips is dat je als ondernemer minder gaat doen en dat je meer resultaat gaat boeken. Je personeel zal meer tevreden zijn en je houdt voldoende tijd over voor andere plezierige zaken in het leven.

Olaf Rutten, directeur van Zoek en Leef bv. Een ondernemer pur sang, van krantenjongen tot miljonair, met een passie voor het hand in hand laten gaan van ziel en zakelijkheid. Olaf is auteur van het boek `Minder werken, meer verdienen'.