AMSTERDAM - De overvloed aan investeringskapitaal voor startups in Silicon Valley kan ertoe leiden dat startups gemakzuchtig worden. Dat zegt Kevin Hartz, een van de grootste startupexperts in de Californische techregio.

Hartz, op bezoek in Europa vanwege de uitbreidingsplannen van zijn online ticketbedrijf Eventbrite, is al een tijdje gestopt met het investeren in opkomende techbedrijven. “De markt is nu eigenlijk te heet”, zegt hij. Dat geldt in iets mindere mate ook voor Europa.

Hij vergelijkt extern kapitaal met drugs. “Je kan er als startup aan verslaafd raken.”

Hartz kent het klappen van de zweep. Zo investeerde hij als een van de eersten in de succesverhalen Paypal, Pinterest, Trulia, Flixter en nog vele andere techbedrijven. Ook het net door Microsoft overgenomen Yammer kent hij als investeerder van het eerste uur (Series A).

Daarnaast bouwde hij Eventbrite met twee collega’s uit naar een bedrijf met ruim 200 werknemers. “We zaten een tijdje in hetzelfde pand als Yammer. We wedden onderling wie er als eerste uit het gebouw zou groeien.”

Cash

De belangrijkste reden dat startups falen, is dat ze cash tekort komen, benadrukt de Amerikaan. “Als je in Silicon Valley momenteel een bedrijf begint, dan raak je gewend aan het idee dat er kapitaal in overvloed is.”

De vraag naar techtalent en vastgoed rijst in zijn omgeving zowat de pan uit, vertelt hij. Ondertussen duiken door de ruime kapitaalhoeveelheden copycats op die hopen mee te liften op het succes van andere startups.

De ondernemer-investeerder ziet de ‘oververhitte’ kapitaalmarkt echter langzaam maar zeker afkoelen. “De realiteit is dat de markt zich cyclisch beweegt. Je moet je dus voorbereiden op slechte tijden zonder veel beschikbare cash”, zegt Hartz.

“Vraag jezelf af: kun je je startup ook zonder extern kapitaal handhaven en winst blijven maken? En ben je in staat om je indien nodig ergens anders op focussen?”

Europa

Hartz zou willen dat hij meer tijd had om zich te verdiepen in de Europese markt. “Tien jaar geleden kwam praktisch alles uit Silicon Valley, met uitzondering van bijvoorbeeld Skype. Nu zie je in Europa veel meer succesverhalen."

Zo kan je volgens hem investeren op plekken waar anderen niet zijn. “Je wil een tegengestelde positie innemen vergeleken met andere investeerders. Het is als op de beurs; als mensen kopen, moet je verkopen en andersom.”

Hartz’ rondt het gesprek af; hij wordt verwacht op 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier Cameron, voor een gesprek met andere techondernemers waaronder Skype-oprichter Niklas Zennström.

“Wat we precies gaan bespreken? Geen idee. Maar zo’n uitnodiging kan je niet weigeren hè."