AMSTERDAM – De overheid moet een actiever exportbeleid gaan volgen en de handelsbarrières die opkomende landen opwerpen afbreken.

Dit blijkt uit onderzoek onder entrepreneurs van FME, de brancheorganisatie voor technologische bedrijven. Ondernemers maken zich zorgen om de afnemende groeimogelijkheden in de huidige exportlanden.

Het overgrote deel, 65 procent, van de export van Nederlandse bedrijven gaat naar landen in West-Europa. Azië en Oost-Europa volgen op grote afstand met respectievelijk 12 en 7 procent.

Douaneprocedures

Het aantal ondernemers dat zegt handelsbarrières te ervaren staat op 81 procent. Vooral in de BRIC-landen hebben bedrijven last van de handelsdrempels. Douaneprocedures, interne regelgeving, technische regels en standaarden en tariefbarrières worden nog steeds als meest belemmerend ervaren.

Gevraagd naar de inspanningen van de Nederlandse overheid voor de concurrentiepositie is 46 procent van de ondernemers negatief. Ongeveer 29 procent is niet positief of negatief over de houding van de regering en 25 procent vindt dat het kabinet genoeg doet.