ATHENE - De Griekse premier Antonis Samaras heeft dinsdag de prominente econoom Yiannis Stournaras benoemd tot minister van financiën. Hij komt in de plaats van Vassilis Rapanos, die maandag om gezondheidsredenen van de functie moest afzien.

Rapanos, voorzitter van de Nationale Bank van Griekenland, werd vorige week vrijdag onwel voor hij beëdigd kon worden. Hoewel het inmiddels beter met hem gaat, ligt hij nog altijd in het ziekenhuis. Het is niet bekendgemaakt wat hem scheelt.

Samaras zelf werd maandag uit het ziekenhuis ontslagen. Hij onderging in het weekeinde een oogoperatie aan een losgeraakt netvlies. Hij zal het nog een paar dagen rustig aan moeten doen en kan daardoor niet de Europese top bijwonen die donderdag en vrijdag wordt gehouden. In zijn plaats zal president Karolos Papoulias de Griekse delegatie naar Brussel leiden.

Noodhulppakket

Omdat Rapanos ziek werd voor hij beëdigd kon worden was zijn voorganger Giorgos Zanias formeel nog steeds minister van financiën. Zanias voerde mede de onderhandelingen over het noodhulppakket aan Griekenland.

Een bezoek dat inspecteurs van de zogenoemde trojka van geldschieters, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, maandag aan Athene zouden brengen werd in verband met de ziekte van Samaras en Rapanos uitgesteld.