BREDA - Door een faillissement sluiten verspreid over het land 20 kaarten- en cadeauwinkels van de Expo Retail Holding.

Ook worden 60 tot 70 winkel- en kantoormedewerkers geraakt door het faillissement dat bij de rechtbank in Breda is aangevraagd, aldus algemeen directeur John Burggraaff van Expo dinsdag.

Volgens Burggraaff gaan de 23 franchise winkels in Nederland proberen ''hand in hand verder te gaan'' onder de naam Expo. Verder zijn de winkels in België, Duitsland en vijf Expo 'Shop in Shop-winkels' bij de Free Record Shop zijn niet in het faillissement betrokken.

Free Record Shop

De Free Record Shop Holding had het afgelopen jaar juist zijn belang in de winkelketen Expo uitgebreid van 50 naar 80 procent. Dit bedrijf kamp al jaren met teruglopende verkopen van cd's en dvd's en probeerde dat onder meer te ondervangen door groei te zoeken in de cadeau-artikelen.

''Ondanks grote financiële inspanningen van de aandeelhouders'' is het volgens Burggraaff niet gelukt om Expo winstgevend te maken. Daarbij is er door de slechte economische tijden, krimp in de entertainmentmarkt en druk van de huisbankier te weinig toekomstperspectief, waardoor de aandeelhouders hebben besloten geen verdere financiering te verschaffen.