AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen (NS), Syntus en Veolia beginnen in september met een grootschalige proef, waarbij reizigers tegen betaling worden aangemoedigd om buiten de spits te reizen.

Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. De proef duurt vier maanden en vindt plaats in vijf regio’s: Arnhem-Nijmegen, Roermond- Maastricht, de regio Amsterdam, Overijssel en Gelderland.

De spoorbedrijven hebben de afgelopen maanden 35.000 houders van een jaartrajectkaart aangeschreven om mee te doen aan de proef, die bedoeld is om volle treinen tijdens spitsuren leger te krijgen.

Deelnemers krijgen per keer dat ze de spits mijden een bedrag van drie tot zeven euro, afhankelijk van de afstand die ze afleggen. Het bedrag kan in totaal oplopen tot zo’n 600 euro.

App

Met smartphone-apps meten de vervoersbedrijven aankomst- en vertrektijden. Zo wordt volgens een NS-woordvoerder het 'spitsgedrag' inzichtelijk gemaakt.

De huidige proef is een grotere versie van een test in 2009, toen 124 reizigers tussen Utrecht en Den Haag 20 procent korting kregen als zij buiten de spits reisden. 

In het voorjaar van 2013 wordt besloten of de proef een landelijk vervolg krijgt.