NICOSIA - Cyprus, de op twee na kleinste economie van de eurozone, heeft noodsteun nodig met de omvang van de helft van 's lands economie. Dat meldden lokale media dinsdag.

Een concreet bedrag is nog niet door de regering bekendgemaakt, maar twee belangrijke kranten in Cyprus speculeren op een bedrag tussen de 6 en 10 miljard euro.

Cyprus vroeg maandagavond formeel steun aan en was daarmee het vijfde land in de eurozone dat de gang naar Brussel maakte. Het land is nauw verweven met de Griekse economie. Cypriotische banken hebben 23 miljard euro aan schulden uitstaan in Griekenland.

Kapitaaleisen

Ook moet de op een na grootste bank van Cyprus voor het einde van de maand een bedrag ter grootte van circa 10 procent van de hele Cypriotische economie 'vinden' om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese kapitaaleisen. Dat bedrag is te groot voor de Cypriotische staat, die daardoor niet in staat is zelf de bankensector te redden.

De Cypriotische minister Vassos Shiarly van Financiën gaf maandagavond aan dat het geld niet alleen nodig is om de banken uit de brand te helpen.

Leningen worden voor een deel ook gebruikt om de overheidsfinanciën van de eilandstaat op orde te brengen. De regering stelt het exacte bedrag volgens de bewindsman in de komende weken vast, zo luidde het.