DONGEN - Het aantal gebruikers van een tabletcomputer in Nederland is in de eerste helft van het jaar omhooggeschoten tot ruim 2,8 miljoen Nederlanders, ruim 1 miljoen meer vergeleken met eind vorig jaar.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker Intomart GfK.

Dit betekent dat inmiddels 23 procent van alle personen die wel eens internetten, een tablet tot zijn beschikking heeft. In december 2011 waren dat nog 1,7 miljoen personen, ofwel 14 procent. Per half jaar komen er op dit moment meer dan 1 miljoen gebruikers bij.

iPad

De meeste tabletgebruikers hebben een iPad van Apple. Opvallend is dat de gebruikers van de iPad twee keer zo veel apps downloaden als de gebruikers van andere merken. De populairste app is YouTube met 48 procent.

Ook het aantal mensen met een smartphone stijgt, maar minder explosief dan bij de tablets. Ongeveer 6 miljoen mensen hebben nu een smartphone; eind vorig jaar was dat nog 5,4 miljoen.

Ook voor smartphones geldt dat de Applegebruiker meer apps downloadt, zelfs drie keer zoveel als de gebruikers van andere merken.

Dagbladen

Volgens de onderzoekers lezen mensen dagbladen en tijdschriften steeds vaker digitaal. Inmiddels leest bijna een kwart de krant wel eens op de smartphone (18 procent in 2011) en 15 procent wel eens op de tablet. Dat was vorig jaar 4 procent.

''In de ochtend wordt het nieuws gevolgd via de gedrukte krant. In de loop van de dag volgt men het nieuws via de websites en de apps op de smartphone en de tablet'', aldus het onderzoek.

Ook tv kijken en radio luisteren gebeurt in toenemende mate op de tablet.