MADRID - Spanje heeft formeel een verzoek ingediend om Europese noodsteun voor zijn aangeslagen bankensector, zonder een specifiek bedrag te noemen. Dat heeft een woordvoerster van het Spaanse ministerie van Economische Zaken maandag gemeld.

De Spaanse bankensector zit in grote problemen als gevolg van een diepe vastgoedcrisis. Banken kunnen niet aan het extra kapitaal komen dat zij nodig hebben om aan de aangescherpte Europese liquiditeitsregels te voldoen. Zelf is Spanje evenmin in staat dat geld tegen een aanvaardbare rente te lenen.

Europees commissaris voor economische en monetaire zaken Olli Rehn verwacht dat binnen enkele weken een overeenkomst is opgesteld met daarin de voorwaarden voor de steun, zo liet hij in een reactie weten.

Hij wees erop dat Spanje zijn bankensector zal moeten hervormen en dat de banken die steun gaan ontvangen, ook voorwaarden zullen worden opgelegd. Het hervormen van de markt is noodzakelijk om het vertrouwen in de Spaanse economie te herstellen, aldus Rehn.

De eurolanden hebben tot maximaal 100 miljard euro klaarliggen om Spanje te helpen zijn bankensector te versterken.