AMSTERDAM - EU-voorzitter Herman van Rompuy wil de lidstaten van de Europese Unie verplichten hun pensioenstelsels te hervormen.

Dat zegt de Belg zondag in de Duitse krant Welt am Sonntag. Het opvallende aan het plan is dat het om een verplichting gaat en niet om een vrijblijvend voorstel.

Van Rompuy zegt concrete plannen te hebben voor de pensioenstelsels, die hij op de EU-top van 28 en 29 juni in Brussel aan de landen gaat voorleggen.

Nu worden er alleen aan individuele lidstaten aanbevelingen gegeven door de EU, maar volgens de voorzitter is het belangrijk die aanbevelingen in de toekomst universeel te maken.

Kamer

Pensioenrapporteur voor de Tweede Kamer, CDA'er Pieter Omtzigt, wil zo snel mogelijk weten wat precies de plannen zijn van Van Rompuy. ''Ik ga snel naar Brussel en ik wil antwoorden van minister Kamp'', aldus de parlementariër zondag.

Omtzigt vindt het beter om eerst een discussie te voeren voordat Van Rompuy een uitgewerkt plan op tafel legt. Hij stelt dat Europa alleen mag ingrijpen als landen een pensioenstelsel hebben dat financieel onhoudbaar is. ''Anders niet'', aldus Omtzigt.

Kamerbreed leven er al tijden zorgen over de plannen die in Brussel worden gesmeed om pensioenfondsen te onderwerpen aan strengere regels. Omtzigt is door de Kamer aangesteld om uit te zoeken wat de Brusselse plannen precies inhouden.

Bemoeienis

Daarnaast moet hij zich in Europa sterk maken voor de Nederlandse fondsen en de Brusselse bemoeienis zoveel mogelijk af te houden.

PVV-leider Geert Wilders uitte op Twitter al zijn ongenoegen over de Europese plannen. ''Nu wil het Brusselse monster onze soevereiniteit over de pensioenen afpakken. Genoeg is genoeg!'', schreef hij.

Ook de VVD is niet blij met de plannen van Van Rompuy. Kamerlid Klaas Dijkhoff stelt dat het niet nodig is om de pensioenen Europees te regelen.

Het wordt volgens hem ook moeilijk om een eensluidende afspraak te maken binnen Europa. Dat houdt in dat Nederland de pensioenpot moet gaan verkleinen of dat de arme landen hun pensioenvoorraden moeten gaan aanvullen.

''Dat zou een wonder zijn'', aldus Dijkhoff, die verder stelde de proefballonnen over die onderwerp zat te zijn en snel inzicht te willen in de plannen.

Andere partijen lieten weten de precieze inhoud van de plannen af te wachten, voordat ze reageren.