AMSTERDAM - De nieuwe naam van vakcentrale FNV is de VakBeweging.

Een meerderheid van de 19 FNV-bonden tekende zaterdag voor de oprichting van de nieuwe vakbeweging, die weer moet zorgen voor eenheid in het werknemersfront. Ton Heerts, oud-hoofdbestuurder van de FNV en voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA, is benoemd als eerste voorzitter van de VakBeweging.

 Tot de oprichting van de nieuwe vakbeweging is besloten nadat in 2011 een conflict was ontstaan rond het pensioenakkoord dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius sloot met kabinet en werkgevers.

De grotere bonden Bondgenoten en Abvakabo waren daar fel op tegen. Om de neuzen weer één kant op te krijgen, werd vijf kwartiermakers onder leiding van Jetta Klijnsma gevraagd een opzet te maken voor de vernieuwing.

''Het vak is bepalend voor mensen. Dat willen wij onderstrepen. Daarnaast zijn mensen in de 21e eeuw meer dan ooit in beweging op de arbeidsmarkt. ‘De VakBeweging’, duidelijker kan het niet, moet daar wat ons betreft volledig op aansluiten tijdens de hele levensloop'', zo lichtte Klijnsma zaterdag de keuze voor de nieuwe naam toe.

Kwartiermakers

Volgens de kwartiermakers zijn de leden aan zet in de nieuwe beweging. Daarom krijgt de nieuwe beweging een ledenparlement en een gekozen voorzitter. Daarover zijn in de overeenkomst harde deadlines afgesproken, aldus de beweging.

Deze week besloten de meeste bonden dat ze willen meewerken aan de nieuwe vakbeweging, die volgend jaar mei definitief het licht moet zien. Met de steun van onder meer Bondgenoten, Abvakabo en FNV Bouw heeft de nieuwe vakcentrale al zeker een miljoen leden achter zich staan. De Algemene Onderwijsbond (AOb) zei donderdag na eerdere aarzelingen als laatste aan te haken.

De ouderenbond ANBO, Zelfstandigen in de Bouw (ZBo) en de kappers, pedicures, visagisten van FNV Mooi doen niet mee. Deze drie willen volledige autonomie behouden. De profvoetballers in de VVCS twijfelen nog.