AMSTERDAM – Peter Bommel wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van accountant Deloitte.

De benoeming van Bommel vond vrijdag plaats tijdens de aandeelhoudersvergadering vrijdag, laat het bedrijf weten in een persbericht. Bommel volgt de in maart van dit jaar afgetreden voorzitter Piet Hein Meeter op.

Meeter, die begin dit jaar aantrad als topman van Deloitte Nederland, hield financiële belangen in bedrijven die hun boekhouding door Deloitte laten controleren. Dat bleek onlangs uit een onderzoek waaraan het bedrijf al zijn hooggeplaatste werknemers onderwerpt.

Volgens Deloitte is niet gebleken dat Meeter persoonlijk beslissingen heeft genomen over de belangen in de betreffende cliënten. Daarnaast was hij niet betrokken bij de controle van die bedrijven.

'Goed overleg'

De uitkomsten waren voor de bestuurder en de commissarissen van het bedrijf toch voldoende reden om ''in goed overleg'' te besluiten dat Meeter terugtreedt, aldus Deloitte in maart.

Tijdens dezelfde aandeelhoudersbijeenkomst van vrijdag waren nog twee andere benoemingen. Floris Deckers, CEO van Van Lanschot Bankiers, neemt de plaats in van Arie Verberk als voorzitter van de Raad van Commissarissen. Ab van der Touw, CEO van Siemens Nederland, is benoemd tot extern lid van de Raad van Commissarissen.