AMSTERDAM - Stroom en gas gaan nog aanzienlijk duurder worden. 

Dat stelt de Nederlandse topman Peter Terium van het Duitse energiebedrijf RWE in een interview met het AD zaterdag.

Volgens Terium schuilt het probleem in de wens om geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen en kernenergie. ''Die kosten moeten ergens vandaan komen, en mijn kas is leeg. Als het niet uit de staatskas komt, komt het vanzelf in de stroomprijs terecht.''

Afbraakprijzen

''Onze planning voor 2025 is: 20 procent wind, een beperkt percentage zon en meer dan 50 procent biomassa, de enige duurzame bron die wereldwijd altijd voorhanden is. Probleem is de kostprijs, zeker nu in Duitsland zonne-energie zwaar wordt gesubsidieerd en tegen afbraakprijzen op de markt gedumpt'', aldus Terium.

Volgens hem verpest dit het marktsysteem, ook in Nederland, en verhindert het het bedrijf te investeren in schone technieken voor steenkool en verdere toepassing van biomassa.

''In Duitsland is nu al discussie over de vraag in hoeverre de energierekening voor de minima nog is op te brengen. Ook in Engeland is energy poverty een thema. Ik verwacht dat dit voor de lage inkomens in Nederland ook gaat spelen'', aldus Terium.