AMSTERDAM - Het Spaanse softwarebedrijf Cognicor is in Londen winnaar geworden van het door de Europese Commissie georganiseerde startupevenement Tech All Stars.

Het jonge bedrijf uit Barcelona won van 2 medefinalisten; het Franse Commerce Guys (open source betaaldienst), en Change Your Flight (verkoop van vliegtickets) uit Spanje. Een eervolle vermelding was er voor het Franse Teleportd, een 'realtime' zoekdienst voor foto's die via social media verspreid worden.

Cognicor kreeg de prijs uit handen van Neelie Kroes, eurocommissaris voor digitale zaken. De Spaanse startup heeft een geautomatiseerd systeem ontwikkeld waarmee bedrijven klachten kunnen handelen.

De startups The Eye Tribe, Roozz, Kantox, Fractal, Recite Me, Cobook, Scrazzl, Infogr.am en Conferize schopten het tot de halve finale.

De jury moest in totaal kiezen uit 257 startups uit alle landen van de Europese Unie. Elk van die startups was op zijn beurt al eens winnaar geworden van een lokale verkiezing of accelerator-programma.

De Europese Commissie wil met de verkiezing, die dit jaar voor het eerst georganiseerd werd, de startup-scene in Europa bevorderen.