AMSTERDAM - Denemarken was vorig jaar, net als in 2010, het duurste land van de EU.

In Zuid-Europa dalen de prijzen ondanks de aanhoudende crisis daarnaast nauwelijks. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Vooral auto's, restaurants en hotels zijn in Denemarken aan de prijs. Die kosten er meer dan anderhalf keer het EU-gemiddelde. Het land wordt op de voet gevolgd door de twee andere Scandinavische lidstaten Zweden en Finland.

Hoewel de Scandinavische landen een naam hebben vanwege hun hoge accijnzen en restrictieve drankbeleid, blijken alcohol en tabak in Ierland en het Verenigd Koninkrijk nog duurder.

Nederland, dat van alle EU-lidstaten het op een na hoogste inkomen per hoofd van de bevolking heeft, eindigt op de lijst boven in de middenmoot. Het prijsniveau ligt hier acht procent boven het Europese gemiddelde.

Crisislanden

Uit het onderzoek van Eurostat blijkt verder dat de prijzen in de Europese crisislanden Griekenland, Portugal en Spanje nog nauwelijks dalen, hoewel de drie landen kampen met een recordwerkloosheid en dalende inkomens.

Bulgarije blijft verreweg het goedkoopste EU-land. Daar liggen de prijzen van goederen en diensten bijna vijftig procent onder het EU-gemiddelde. Ook Hongarije, Polen en Roemenië zijn relatief voordelig.