BERLIJN - De eurocrisis wordt steeds meer voelbaar in Duitsland. Vrijdag bleek het vertrouwen van Duits ondernemers in de economie te zijn gedaald tot het laagste niveau in twee jaar. Dat maakte het toonaangevende onderzoeksinstituut Ifo bekend.

De vertrouwensgraadmeter noteerde in juni een stand van 105,3 tegen 106,9 een maand eerder. Economen waren uitgegaan van een daling tot 105,9. In april stond de index nog op de hoogste stand sinds juli 2011.

Ook de vooruitzichten van de ondernemers voor de komende maanden zijn verslechterd. Het enige lichtpuntje is wel dat de waardering van de huidige marktomstandigheden licht is verbeterd. Het Ifo-onderzoek is gebaseerd op metingen onder circa 7000 ondernemers.

Volgens Ifo-econoom Klaus Wohlrabe zal de Duitse economie niet snel in een recessie terechtkomen. Maar de groei zou de komende kwartalen wel kunnen afzwakken. Wohlrabe merkte op dat het grootste gedeelte van het Ifo-onderzoek voor juni nog voor de Griekse verkiezingen van 17 juni werd afgerond.

Verzacht

ING-econoom Carsten Brzeski ziet wel de mogelijkheid van een krimp van de Duitse economie in het tweede kwartaal. Maar hij wijst ook op een aantal sterke aspecten van de Duitse economie waardoor de huidige afzwakking wordt verzacht.

Zo profiteert Duitsland van een sterke arbeidsmarkt en zou de binnenlandse vraag de crisis voorlopig moeten kunnen weerstaan. De economie heeft ook profijt van de lage rentes en de zwakke euro.