LONDEN - De economie van de eurozone is in juni verder gekrompen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde eerste schatting van onderzoeksbureau Markit.

De inkoopmanagersindex waarmee Markit de economische activiteit meet, bleef deze maand staan op 46. Dat is de laagste stand sinds juni 2009. Een score lager dan 50 geeft aan dat de economie krimpt.

De krimp doet zich voor in zowel de industrie als de dienstensector van de eurolanden. Daarnaast heeft de verzwakking zich inmiddels uitgebreid van de periferie van de eurozone naar Duitsland.

De krimp

Volgens hoofdeconoom Chris Williamson van Markit geven de cijfers aan dat de krimp steeds ''dieper en breder gedragen'' wordt. De ontwikkelingen in juni betekenen volgens hem dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal met 0,6 procent is gekrompen.

Markit verwacht dat de krimp de komende maanden aanhoudt. Het optimisme onder dienstverleners in de dienstensector daalde afgelopen maand in het sterkste tempo sinds de ondergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in de herfst van 2008.

Grondstoffen

Industriële producenten bouwden de aankopen van grondstoffen ondertussen af in een tempo dat sinds juni 2009 niet meer werd gezien.

De orders voor de industrie namen bovendien voor de elfde achtereenvolgende maand af. Gemiddeld zwakte de afname hier iets af ten opzichte van de voorgaande maanden. In Duitsland droogden de orders echter juist sneller op dan voorheen.